Schadelijkste aandoeningen voor de ooggezondheid

De oogarts is gespecialiseerd in de ooggezondheid. Het de enige arts die meteen een volledig overzicht kan krijgen van de gezondheid van de bloedvaten in ons lichaam. Door middel van een onderzoek van de oogfundus kan hij het hele oog observeren: het netvlies, de oogzenuw, de retinale vaten (slagaders en aders die een beeld geven van de gezondheid van de bloedvaten in het hele lichaam) en de macula. Hij spoort ook problemen met het gezichtsvermogen op en afwijkingen die wijzen op de ontwikkeling van bepaalde ziekten, zoals diabetes, glaucoom, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (of LMD), cataract, uveïtis of netvliesloslating.

Uveïtis

Dit zijn intraoculaire ontstekingen die op elke leeftijd kunnen optreden, in om het even welk deel van het oog (hoornvlies, iris, netvlies) en die een vermindering van het gezichtsvermogen veroorzaken. Ze worden meestal geassocieerd met bepaalde infecties zoals tuberculose, de ziekte van Lyme (veroorzaakt door de beet van teken), syfilis, virale ziekten (herpesvirus) of systemische inflammatoire auto-immuunziekten (sarcoïdose, multiple sclerose, reumatoïde polyartritis, darmaandoeningen, …). Ze worden behandeld met medicijnen en soms met een chirurgische ingreep.

 

Netvliesloslating

Netvliesloslating is voornamelijk te wijten aan een inkrimping van de gel die de intraoculaire holte vochtig houdt, het zogenaamde glasvocht. Onder bepaalde omstandigheden (leeftijd, een shock of ziekte), kan het glasvocht loslaten en de kwetsbare gebieden van het netvlies meetrekken, waardoor scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes veroorzaken elektrische ontladingen, die waargenomen worden als lichtflitsen. In sommige gevallen zien patiënten plotseling kleine zwarte vlekjes. Als het netvlies op meerdere plekken loskomt, ontstaat er een grijze sluier in het gezichtsveld. Deze drie tekens (lichtflitsen, zwarte vlekken, grijze sluier) moeten zeer serieus worden genomen: dit is een oogheelkundige noodsituatie. Er moet snel chirurgisch worden ingegrepen om aantasting van de macula te voorkomen. Het is een zware operatie die enkel wordt uitgevoerd door zeer bekwame chirurgen. Het resultaat is vooral afhankelijk van welk deel van het netvlies is getroffen.

 Nog geen reacties.

Leave a Reply

Laat hier uw mening. Wees aardig. Uw e-mail adres wordt prive.
Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/topics/prod/wp-content/themes/currents_rvb/top10.php on line 34 Warning: file_get_contents(https://api.oocharts.com/v1/query.json?query=top10nl&key=4b165b168c1c47e4d341ac8b0e9a293a28bffb61&start=30d): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/topics/prod/wp-content/themes/currents_rvb/top10.php on line 34