Het verschil tussen een psycholoog en een therapeut

De jobs psycholoog en therapeut worden vaak in dezelfde zin gebruikt. En hoewel ze in hetzelfde gebied bezig zijn, is er toch wel een verschil. In deze blog bespreken wij wat een psycholoog en therapeut is en wat de verschillen zijn.

Wat is een therapeut?

Kort gezegd is een therapeut iemand die een therapie uitoefent. Dit is natuurlijk een breed gebied. Een voorbeeld van een therapie is een lichamelijke therapie. Hier kom je dan terecht bij bijvoorbeeld een kinesitherapeut.

Wat is een Psycholoog?

Een psycholoog is werkzaam in verschillende vakgebieden zoals klinische psychologie, wetenschappelijk onderzoek, ontwikkelingspsychologie of arbeidspsychologie. Een psycholoog heeft altijd psychologie gestudeerd aan een universiteit. Hij maakt veel gebruik van onder ander gesprekstherapie. Je zou dus ook kunnen zeggen dat een psycholoog een soort therapeut is, maar een therapeut is niet altijd een psycholoog.

Het verschil

Het grootste verschil is dat de titel ‘psycholoog’ in België beschermd is. Je kunt deze titel alleen krijgen als je een master diploma van psychologie hebt behaald. Daarom kan een psycholoog een therapeut zijn, maar een therapeut niet altijd een psycholoog. Verder is het wettelijk verplicht om als psycholoog te laten erkennen bij de psychologencommissie. Door deze erkenning moet de psycholoog enkele regels naleven. Je kunt gemakkelijk nakijken of je psycholoog erkend is door op de website te gaan van de commissie.

Je ziet dus dat er geen groot verschil ligt tussen een therapeut en een psycholoog. Zo weet je wel dat je voor een psychologie vacature een universitair diploma nodig hebt. Voor een therapeut vacature zal dit niet nodig zijn.