Waarom je een rollator moet kiezen en geen wandelstok

Al jaren wordt de rollator gebruikt en heb je waarschijnlijk je grootouders ermee zien rondlopen of misschien je ouders. Natuurlijk kan het ook zijn dat je er zelf inmiddels gebruik van maakt of dat je erover nadenkt. In jouw jonge jaren zag het er waarschijnlijk uit als speelgoed en kon je er leuk op zitten. Naarmate je ouder werd begon je de rollators vervelend te vinden vanwege het trage loopje en uiteindelijk zie je het nut ervan in als je slecht ter been bent. Maar de vraag is waarom je een rollator moet verkiezen boven een wandelstok. 

De geschiedenis van de rollator

In 1979 zorgde de Zweedse dame Aina Wifalk voor het allereerste model in zijn meest basic uitvoering ooit. Doordat zij zelf gehandicapt raakte door polio zocht zij oplossingen om toch mobiel te blijven. Het al bestaande looprek bood voor haar onvoldoende oplossing omdat zij daar alsnog slecht mee vooruit kwam en zij besloot wielen onder het looprek te laten plaatsen. Eind jaren ’80 is de rollator in Nederland op de markt gebracht en is tot vandaag de dag uitgegroeid tot een zeer prettig en veelgebruikt hulpmiddel als je een verminderde mobiliteit hebt. 

Het model was in het begin eenvoudig in zwart of grijs staal met wielen en een klein mandje. De ontwikkelingen in de jaren erna hebben de rollators niet veel veranderd, maar wat meer stabiliteit, andere kleuren en lichter in gewicht zijn de algemene veranderingen. Je kunt de lichtere rollators makkelijker meenemen en nemen door hun opklap mogelijkheid minder ruimte in een gang in. De ontwikkelingen zijn klein, maar maken de onafhankelijkheid van minder mobiele mensen wel veel groter. Mede door de mogelijkheid om deze prachtige hulpmiddelen online aan te schaffen en niet alleen in thuiszorgwinkels, maakt het nog makkelijker. 

Beter een rollator dan een wandelstok

Een van de grote voordelen van een wandelstok is dat je geen opbergruimte nodig hebt zoals je bij rollators dat nodig hebt. Daarnaast is een wandelstok wendbaar en past binnen een klein budget. Een nadeel is wel dat de stabiliteit maar aan één kant van het lichaam wordt gegeven en omdat je er telkens op leunt heb je eigenlijk een verkeerde houding aan één zijde van jouw lichaam. Dan kunnen er ook klachten ontstaan door de verkeerde houding en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bij het gebruik van een rollator leun je tegelijkertijd op twee handen en bij een juiste afstelling voorkom je dit. 

Daarnaast is het mooi meegenomen dat het kleine mandje voorin ruimte biedt voor opslag, zoals een handtas of een paar kleine boodschappen. Als laatste moet aangehaald worden dat de kans op vallen bij een wandelstok groter is omdat bijvoorbeeld bij een verkeerde plaatsing of een gladde ondergrond deze niet goed als hulpmiddel gebruikt kan worden. Bij een verkeerde inschatting kan je ten val komen met ernstige gevolgen zoals een breuk in de heup tot gevolg. Rollators van Podobrace bieden door hun twee wielen en remmen meer zekerheid in hun grip op elke ondergrond.